Gewoon doen!

28 jan

Heel lang heeft het idee om origineel te moeten zijn me er van weerhouden om te schrijven. Het leek alsof alles al eens geschreven is. Maar ten eerste: dat is echt niet zo en ten tweede: who cares? Als je schrijft ben je creatief bezig en het creëren van iets werkt inspirerend en motiverend. Als iedereen zich door zulke gedachtes liet tegenhouden, dan zou niemand ooit wat op papier krijgen. 

‘Vrijwel iedereen heeft wel eens een briljant idee, maar slechts weinigen doen er wat mee,’ staat in een artikel van de Volkskrant van 13 januari. Voor het artikel is psycholoog Adam Grant geïnterviewd. Grant vindt dat een idee pas echt origineel is als het wereldschokkend is, als je de wereld er mee op zijn kop zet.

Dat ben ik niet met hem eens. Naar mijn idee kunnen er best elementen in een verhaal zitten die ergens aan ontleend zijn, als ze maar een draai krijgen die misschien niet voor de hand liggend is (het idee van een tovenaar is niet origineel, maar wat je die tovenaar laat dóén kan dat wel zijn).

In het artikel staat dat het een misverstand is dat mensen met een origineel idee barsten van het zelfvertrouwen. Ze moeten immers volledig achter hun idee staan en misschien enig risico lopen. Met schrijven is dat net zo. Je zet jouw woorden en ideeën op papier, en als het jouw droom is om uitgegeven te worden, loop je daarmee het risico (negatieve) kritiek te krijgen. Dat kan moeilijk zijn, want het is jouw creatie die beoordeeld wordt. Maar als ik naar mezelf kijk, weet ik dat je niet hoeft te barsten van het zelfvertrouwen om het te proberen. Als je maar open staat voor meningen van anderen en er voor kiest om daar van te leren.

Grant zegt ook: ‘De grote originelen op elk gebied, van kunst tot wetenschap, produceren veel meer slechte ideeen, uitvindingen en kunstwerken dan hun collega’s. Ze zijn over het algemeen gewoon bijzonder productief, waardoor ze een grotere kans hebben om iets te maken dat echt baanbrekend is. Het blijkt veel beter om veel ideeen uit te spuwen dan op eentje te blijven kauwen.’ Kortom: ‘Origineel zijn moet je gewoon doen’.

If there’s a book you want to read, but it hasn’t been written yet, then you must write it.
Toni Morrison

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

iev's boekenblog

'Don't trust anybody who doesn't bring a book with them'

Boeklovers

Voor iedereen die verslaafd is aan lezen

Vreemde Werelden

Reisgids voor het onbekende

Dreaming of Books

Een blog over boeken

brightbluebooks.wordpress.com/

Twee vriendinnen met een liefde voor boeken.

Foto Almere

Welkom op mijn foto-blog

yvettehazebroek.wordpress.com/

'Everything starts with a little imagination'

Dynaries Photography

Focus on what makes you happy

Pirate Patty Reviews

Read a Review, Leave a Comment!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: